Oljeföroreningar skadar Nordsjötorsken

Oljeföroreningar kopplas nu ihop med det minskade torskbeståndet i Nordsjön. Norska havsforskningsinstitutet har funnit att föroreningar från oljeplattformarna påverkar torskens fortplantningsförmåga.
Resultaten följs upp i flera pågående studier i Norge, bland annat på forskningscentret Akvamiljö i Stavanger. Försökshallen där är ett stort råkallt rum fullt av kubikmeterstora vattenfyllda kar. Forskningschefen Steinar Sanni gläntar på ett av locken. Därunder finns småtorskar, ett par-tre decimeter långa, som simmar runt i vatten som hämtats in genom en rörledning från fjorden utanför, men som också tillsatts en av de föroreningar som släpps ut från oljeplattformarna. - Det är alkylfenoler, som är en naturlig del av oljan, men som leder till att torskens reproduktionsförmåga störs, säger Steinar Sanni. Både honornas östrogennivåer och hannarnas testosteronnivåer sjönk, och rom och mjölke utvecklades långsammare. Det leder till försenad lektid, och om det ser ut så här i havet också betyder det att torskynglen kommer i fel tid, när det inte finns så gott om mat i havet, enligt Asbjörn Svardal på Havsforskningsinstitutet. Han menar att det ännu inte går att veta om det är överfiske eller alkylfenoler eller både och som pressat ner torskbeståndet i Nordsjön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".