Rena turen för dinosaurierna

Att dinosaurierna härskade på jorden under 160 miljoner år berodde till viss del på tur. Det är resultatet av en studie som gjorts av amerikanska och brittiska forskare, och som publiceras i tidskriften Science denna vecka.

– Vad man nu har visat är att det fanns en annan grupp, urkrokodiler, som levde tillsammans med dinosaurierna, och att det mest är en slump att inte den gruppen dominerade senare, förklarar Sören Nylin, professor i zoologi vid Stockholms universitet.

En vanlig uppfattning är att dinosaurierna härskade under många miljoner år för att de var mest konkurrenskraftiga. Den bilden utmanar nu en grupp amerikanska och engelska forskare. De har analyserat fossila data från 64 arter av dinosaurier och av dinosauriernas konkurrenter, krokodilens förfader.

Konkurrerade

Under 30 miljoner år konkurrerade dinosaurier och urkrokodiler med varandra, fram till den stora massdöden som ägde rum för 200 miljoner år sedan. Dinosaurierna klarade sig nästan obemärkt förbi den händelsen. De tidiga krokodilerna fick det desto kärvare och många dog ut.

Men under den perioden de överlappade så visar de nya forskningsresultaten att dinosaurierna inte alls var överlägsna rivalerna, urkrokodilerna. De utvecklades i själva verket i samma takt. Det är ytterligare ett bevis på att slumpen spelar en större roll i evolutionen än många tror, säger Sören Nylin på Stockholms universitet.

Dinosaurierna kunde varit kvar

– Att det är däggdjuren som dominerar världen idag beror delvis på att däggdjuren är konkurrenskraftiga. Men det beror också på asteroiden som föll ner för 65 miljoner år sedan och som bidrog till att dinosaurierna utrotades. Utan en sådan slumphändelse, hade kanske dinosaurierna fortfarande hade varit viktiga på jorden, säger Sören Nylin, professor i zoologi på Stockholms universitet kommenterar.

Milena Dàvila
milena.davila@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista