Befintliga mediciner kan knäcka Sars

Forskare vid universitetet i Lübeck har kartlagt ett enzym som är avgörande för att Sars-viruset ska kunna föröka sig i människokroppen. Kunskap som forskarna tror kan hjälpa de att hämma virusets framfart - kanske med hjälp av redan befintliga läkemedel.
Det forskare vid universitetet i Lübeck lyckats med är att kartlägga ett enzym som är avgörande för att Sars-viruset ska kunna föröka sig i människokroppen. När man nu vet hur det här enzymet är uppbyggt räknar forskarna nu med att kunna ta fram substanser som hämmar det här enzymet, och hindrar Sars-viruset från att dela på sig. Metoden att hämma sådana här enzym, så kallade "proteaser", är inte ny. Tidigare har den till exempel använts för att ta fram bromsmediciner mot HIV. Förhoppningen hos de tyska forskarna, som publicerat sina rön i nätupplagan av tidskriften Science, är nu man ska kunna använda sig av redan existerande läkemedel - eller bara göra mindre justeringar av sådana - för att komma åt Sars-viruset. Mer information: www.sciencemag.org
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".