Karolinska institutet får ny rektor

Efter åtta år avgår Hans Wigzell som rektor för Karolinska institutet. Efter en omröstning, som hölls under gårdagen i institutets nomineringsförsamling, står det nu i det närmaste klart att efterträdaren heter Harriet Wallberg-Henriksson - idag sekreterare för vetenskapsrådets ämnesråd för medicin.
- Det ska verkligen bli spännande att ta sig an den här uppgiften, säger Harriet Wallberg-Henriksson, som igår med klar majoritet i Karolinska Institutets nomineringsförsamling röstades fram som ersättare till Hans Wigzell, som efter nästan ett decennium vid rodret avgår som rektor för Karolinska institutet. Harriet Wallberg-Henriksson är fysiologiprofessor, och idag verksam som huvudsekreterare för ämnesrådet i medicin vid vetenskapsrådet. Nu återstår för regeringen att godkänna institutets kandidat till rektorsposten, en kandidat som, med hänvisning till den svåra ekonomiska situationen för Svenska universiteten idag, menar att en av de allra viktigaste frågorna att ta itu med skulle bli att åstadkomma ekonomisk balans på KI. Karolinska institutet är ett av Europas största medicinska universitet. Där görs närmare hälften av all medicinsk forskning och en tredjedel av all medicinsk utbildning i Sverige. Där finns 2000 forskare, 6000 studenter, 300 professorer och 3500 anställda, och positionen som rektor för Karolinska institutet är en av de absolut mest prestigefyllda man kan ha i dagens vetenskapssverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".