Kolonilotter i blåsväder

- Kolonilotter är en dålig affär för kommunerna. Den heta potatisen levererar Ulf Jensen professor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, som räknat på saken. Koloniområdena är ett av flera exempel på mark, som enligt hans beräkningar skulle kunna generera betydligt mer pengar - om kommunerna bara var medvetna om deras värde.
- Det här skulle vi aldrig gå med på i ett vanligt villaområde, hävdar Ulf Jensen - och syftar till de billiga hyrorna och de avspärrningar som stänger allmänheten ute från många koloniområden. Varandes professor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, har han räknat på hur mycket kolonilotterna i staden inbringar i markintäkter till kommunen - och hur mycket mer de skulle kunna ge om man byggde annat där. I stället för de 20 miljoner som Lunds kommun skulle ha kunnat tjäna om det byggts villor på den mark där det nu finns kolonier, så tjänar kommunen i dag bara en miljon kronor på marken, konstaterar Ulf Jensen, som menar att när en kommun inte får ut så stor avkastning som man kunde ha fått av sin mark, så kan det uppfattas som en subvention till dem som använder marken. - Koloniägarna gynnas helt enkelt på kommunsnes bekostnad, säger Ulf Jensen, som tycker att det är en annan sak med till exempel parkmark, som ju också ägs av kommunen, men som vem som helst har tillträde till. Och kolonilotterna är inte enda exemplet. Flygfält, som det i Bromma väster om Stockholm, är en annan typ av mark som idag utnyttjas oekonomiskt, enligt Ulf Jensens beräkningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".