Sahara tog lång tid att bildas

Prognoserna om snabb ökenutbredning i södra europa med en global uppvärmning, kan behöva göras om. För ny forskning från Sahara visar att den öknen bildats mycket långsammare än man tidigare trott. Snarare på tusen år än några hundra.

För ungefär 10 000 år sedan var Nordafrika ett grönt landskap fyllt av gräs och buskar. Men sen minskade regnen och för ungefär 3000 år sedan hade grässlätterna slutligen förvandlats till öken.

Sjön Yoa kvar trots torka
Tidigare har man trott att öknen blev till på bara några hundra år, men i en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science, kan det i själva verket ha tagit flera tusen år.
Det här visade forskargruppen genom att studera sextusen år gamla avlagringar från botten på sjön Yoa i nordvästra Tchad.

Lära av robusta system
Resultaten visare enligt Johan Rockström som är chef för miljöforskningsinstitutet Stockholm Environment Institute att ökenutbredning kan ta olika lång tid på olika ställen. Han tror att vi med hjälp av kunskapen om hur sjön Yoa lyckats motstå årtusenden av torka att kan vi få veta mer om hur vi skall skydda känsliga system i dagens förändrade klimat.
– Där kan vi lära av den här typen av robusta system. Vi måste nog vara väldigt aktsamma om de naturliga processerna som skyddar sådana här system. Annars kan vi människor påverka i negativ riktning väldigt snabbt, tror Johan Rockström på SEI.
(Science 9 May 2008 320: 765-768)

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se