Planet kretsar kring solliknande stjärna

500 ljusår från jorden befinner de sig – en stjärna lik vår sol, och en planet som kretsar kring den. Nu har astronomer i Kanada tagit första bilden på de två.

Stjärnan väger något mindre än vår sol, och planeten är mycket tyngre – hela åtta gånger tyngre än Jupiter, som är den tyngsta planeten i vårt solsystem. Och avståndet mellan de båda är enormt – planeten är tio gånger längre bort från sin stjärna än vad Neptunus är från vår sol.

– Det är första gången vi har sett en planet som cirkulerar kring en stjärna lik vår sol, säger David Lafrenière, en av forskarna bakom projektet i ett pressmeddelande.

De planeter som tidigare sett utanför solsystemet har antingen bara flutit fritt i rymden, och inte kretsat kring någon stjärna, eller har de varit så kallade bruna dvärgar, som inte lyser lika starkt vilket gör det svårt att upptäcka närliggande planeter.

Att en planet kan kretsa kring en stjärna så långt bort förbryllar forskarna något, och om resultaten visar sig stämma kan det omkullkasta tidigare teorier om hur långt ifrån sina värdstjärnor planeter kan bildas.

– Denna upptäckt är ännu en påminnelse om den fantastiska mångfald av världar som finns där ute, och det är ett tecken på att naturen har mer än en mekanism för hur planeter som kretsar kring stjärnor bildas, säger Ray Jayawardhana, en annan av forskarna i projektet.

Läs mer om rymden på vår .