"Autism upptäcks mer sällan hos flickor"

Färre flickor än pojkar får diagnosen autism. Är det för att fler pojkar drabbas, eller för att färre flickor diagnostiseras? En ny engelsk studie tyder på att vården missar många flickor med mild autism.

Flickor med autism har annorlunda symptom än pojkar och visar färre av de symptom som man vanligtvis förknippar med autism, som till exempel upprepningsbeteende. Det här kan, enligt forskarna, leda till att färre flickor får diagnosen autism.

Enligt studien så sågs flickornas symptom som mer acceptabla av föräldrarna, och därför rapporterades dessa inte till läkare. Dessutom upptäcktes inte symptomen när de vanliga frågeformulären för att diagnostisera autism användes.  

En talesperson från en engelsk autismförening säger till att hon ofta hör från kvinnor som fått sin diagnos sent i livet. Hon tror att det beror på att flickorna varit bättre på att dölja sina problem, och att vanliga symptom, som blyghet och överkänslighet, ses som typiska kvinnliga drag.

Enligt forskarna behövs nu fler studier som analyserar hur autism och liknande sjukdomar tar sig olika uttryck hos män och kvinnor.

Autism: Symptom

  • Svårigheter med det sociala samspelet: Redan från mycket låg ålder kan barnet ha svårt att använda och förstå blickar, ansiktsuttryck, gester, olika tonfall och liknande i kontakten med andra
  • Försenad eller utebliven talutveckling. Ungefär hälften av barnen med autism börjar aldrig prata.
  • Ett begränsat register av beteenden, intressen och aktiviteter som de ägnar sig åt på ett upprepat och enformigt sätt, till exempel att rada upp alla leksaker om och om igen.
  • Övriga symptom som över- eller underkänslighet för vissa ljud, beröring eller lukter, perioder av överaktivitet, sömn- och ätproblem.

Källa: Autismforum

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.