Kråkor smartare än apor i nytt test

Kråkorna fortsätter att dominera i intelligenstesten. Nu har en grupp forskare i Nya Zeeland visat att kråkor kan förstå orsak och samband när de ska lösa ett problem – en färdighet som man inte sett hos någon annan djurart.

I studien placerades en bit lockande mat i mitten en genomskinlig plasttub. För att komma åt maten måste kråkorna använda en kvist till att dra till sig maten med. Kråkor har i tidigare studier visat att de kan använda sig av verktyg för att komma åt mat, men i det här experimentet fick de ytterligare en utmaning: På botten av tuben fanns två hål, och drog fågeln maten över hålet föll det ner i en fälla och kunde inte kommas åt. Ett av hålen var igensatt, så valde fågeln att dra maten över det rätta, igensatta hålet fick den sin munsbit, men valde den fel föll maten ner i hålet och den gick den miste om det goda.

Det visade sig att hälften av kråkorna i experimentet fullbordade av uppgiften galant, även när utseendet på tuben och hålet ändrades. Det verkade alltså som om fåglarna inte bara använde sig av visuella ledtrådar till att lista ut hur de skulle göra, utan att de förstod att om maten drogs över hålet, skulle den försvinna.

Kråkorna kunde också ta med sig sina kunskaper från plasttuben för att lista ut hur de skulle norpa åt sig godbitar i ett liknande test, något som schimpanser inte klarat av.

Läs mer om smarta fåglar:

Skator känner igen sin egen spegelbild

Fågelungar jollrar sig fram till sången

Råkor smartare än förväntat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista