Vetandets värld 2003-05-19

Hollywood vägrar fimpa. Om tobak i film

Handlar verkligen cigaretter på vita duken om konst och en spegling av verkligheten eller är det bara en seglivad klyscha som fungerar som tobaksindustrins bästa reklampelare?
I de filmer som nominerades till titeln bästa film inför Oscarsgalan förra året förekommer 366 scener med rökning. I år var det Chicago, med en ständigt puffande Catherine Zeta-Jones i täten, som utsågs till bästa film. Inte en enda av de andra nominerade filmerna i samma kategori var rökfria. Holllywoodstudiorna har inte varit så fulla av rök på decennier. Sedan 1990 har antalet rökscener fördubblats. I år har också WHO i sin anti-tobakskampanj valt att fokusera på just film- och modeindustrins roll när det gäller att förhindra spridningen av tobaksepidemin i världen. I programmet möter vi bland annat: Hjärt- och tobaksforskaren Stanton A.Glantz från University of California, San Francisco som har kartlagt och studerat filmindustrins långa, intima förhållande med tobaksindustrin. Jeanette Gentele, filmrecensent på Svenska Dagbladet. Gunilla Bolinder, läkare på Karolinska Sjukhuset. Redaktör Johanna Löfgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".