Ny kemikalielagstiftning på gång

Lagstiftningen kring användandet av kemikalier måste förbättras. Det har man ansett en längre tid inom EU, och nu presenteras ett första utkast till en nytt regelverk inom området. Ett utkast som nu läggs ut på Internet, där vem som helst kan läsa det och lämna kommentarer.
- Det är öppet för alla, säger Ewa Sandberg, som är sakkunnig i kemikaliefrågor vid EU-kommissionen. Vi förväntar oss kommentarer och synpunkter från både allmänheten, industrin och miljöorganisationerna. Idag finns ungefär 100 000 kemiska ämnen som det är fritt fram att använda, men som många kemikaliexperter, bland annat i Sverige, anser att vi vet för lite om - hur mycket de används och vilka effekter de får på miljön och folkhälsan till exempel. - Det handlar ofta om ämnen i vår vardag, förklarar Ewa Sandberg. Något som kan finnas i bildskärmen på din dator eller i färgen på dina möbler där hemma. Gamla ambitioner Inom EU har ambitionen länge varit att de 100 000 kemiska ämnena ska testas, men när lagstiftningen kring kemikalieanvändningen sucessivt skärpts under åren har resurserna bara räckt till att testa de ämnen som nyproducerats. De 100 000 har blivit över. Som det ser ut idag sköts både registrering och kontroll av kemiska ämnena av statliga myndigheter, till exempel svenska kemikalieinspektionen. Med den nya lagen i kraft skulle ansvaret istället skjutas över till de företag som producerar eller använder kemikalier. - Varje gång de vill sälja eller använda kemikalier skulle de tvingas ta fram uppgifter om hur det aktuella är beskaffat, berättar Ewa Sanberg. Och om inga sådana uppgifter finns skulle de själva få bekosta en egen undersökning. Långt kvar till färdig lag Än så länge är Reach - Registration, Evaluation, and Authorisation of Chemicals – som det kallas, bara ett utkast till ett lagförslag. Men Ewa Sandberg tror att det kommer utmynna i en fungerande lag, även om det kan ta ett par tre år. Ett regelverk som hon hoppas ska leda till att farliga eller onödiga ämnen rensas bort ur systemet. - Men, tillägger hon, ett annat viktigt syfte med det här nya systemet är också att det ska främja utvecklingen av alternativa processer och nya kemikalier som är mindre farliga. Utkastet till Reach finns att läsa och kommentera på Internet, och kan nås via länk från till exempel kemikalieinspektionens hemsida: www.kemi.se.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".