Kapplöpning om rätten till Sars-virusets gener

Sars-virusets hela arvsmassa kartlades i april genom ett samarbete mellan forskare i ett tiotal länder. Men nu tävlar alla inblandade om att först hinna ta patent på delar av eller hela virusets arvsmassa, för att kunna tjäna pengar på det.
Flera har lämnat in patentansökningar i USA. Men det är inte alla forskare som anser att kartlagda gener borde kunna patenteras: - Nu med den teknologi som har utvecklats där det finns hundratals laboratorier som snabbt kan kartlägga generna, så ligger det inget uppfinningsvärde i att ta fram en genstruktur, säger Bror Morein, forskningschef på Isconova, det lilla Uppsalaföretag som fått ett kinesiskt uppdrag att arbeta med ett vaccin mot Sars. Ändå pågår alltså patentkapplöpningen för fullt. Jonas Blomberg, professor i klinisk virologi vid Uppsala Universitet, anser att en internationell uppgörelse borde träffas för att inte utveckling av diagnosmetoder och vaccin mot Sars ska försenas. - Man kunde till exempel enas om att låta eventuella patentintäkter gå till en fond för Sars-forskning, föreslår han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".