Nya kemikalier granskas noga

De nya kemiska ämnen som kommit till sedan 1981 granskas noga innan de godkänns. Men de långt fler som funnits redan före det årtalet kan fortfarande användas utan att behöva något godkännande.
Det är någonstans mellan 2 500 och 5 000 ämnen som tillkommit sedan lagen började kräva granskning av nya substanser 1981. De får genomgå noggranna undersökningar, berättar kemikonsulten Karl Krook: - Man måste veta hur det är med akut giftighet, cancerrisken, allergirisken, risken för reproduktionsstörningar, påverkan på omgivningsmiljön, är de nedbrytbara, är de ackumulerbara, är de giftiga för vattenlevande organismer och alla sådana frågor, säger han. De ämnen som används utan att ha behövt genomgå någon granskning, eftersom de fanns redan före 1981, är ungefär 100 000 till antalet. Men hur många kemiska ämnen finns det totalt? Några kemister som samlar uppgifter om alla ämnen de läst om i till exempel vetenskapliga artiklar eller patentansökningar är för närvarande uppe i runt 21 miljoner - och antalet växer ständigt...
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".