Överraskande bra resultat med nytt cancerläkemedel

Ett nytt läkemdel mot tjocktarmscancer har visat sig kunna förlänga livet för de som drabbas. Det här väcker nu nytt hopp för ett helt fält av framtida mediciner, så kallade angiogeshämmare. Mediciner som angriper tumörer genom att strypa blodtillförseln till dem.
- Det här är ett genombrott. Det är första exemplet på ett effektivt läkemedel mot tumörer, som går via blodkärlen, säger Lena Claesson-Welsh, profssor vid Uppsala universitet som själv är forskare på området. Avastin, som det nya preparatet heter, blockerar ett visst protein och hindrar därmed tillväxten av nya blodkärl till tumören. Vilket innebär att näringstillförseln till tumören stryps. Tumören slutar då att växa och i bästa fall dör den. Metoden, som kallas för antiangiogenes, har det forskats på i minst tio år. Men det här är första gången som något preparat man tagit fram gett positiva effekter på cancerpatienter. Test på 900 amerikaner med tjocktarmscancer visar att avastin, i kombination med cellgifter, kan förlänga patienteras livslängd med flera månader. En ganska avsevärd tidsrymd när det handlar om en sjukdom som ofta tar livet av den drabbade på mycket kort tid. Bakom preparatet står det amerikanska företaget Genentech. Och även om det ännu inte är godkänt som läkemdel och även om sånna här angiogenshämmare troligen inte fungerar på alla cancertyper, så tror Lena Claesson Welsh, att det här framsteget innebär en viktig knuff för ett forskningsområde som många tidigare tvivlat på. - Det är viktigt för att bevisa att konceptet fungerar. Det ger en enorm entusiasm till fältet och vi kan ta fram fler liknande ämnen vilket ger möjlighet till att behandla väldigt svåra cancerformer, säger Lena Claesson-Welsh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".