Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansökningsras till naturvetenskapliga utbildningar

Antalet sökande till utbildningar inom naturvetenskap, data och teknik minskar termin för termin. Just nu håller ansökningsblanketterna för höstterminen på att sorteras hos Verket för Högskoleservice, och antalet sökande till matematik och naturvetenskap har minskat till nästan hälften på fem år.
- Det här är ju en rejäl minskning, mycket anmärkningsvärd. Det är ju inte alls bra, säger Per Nyholm, statistiker på Verket för Högskoleservice. Studenterna tycks alltså bli allt mindre intresserade av såväl naturvetenskap och matematik som data och teknik. Åtminstone om man utgår från att antalet sökande hela tiden minskar. Ser man några år i backspegeln är de aktuella siffrorna värst för dataområdet, där är tappet 70 procent sen höstterminen -97. Då sökte över 22 000 personer datautbildningar, till hösten är det bara 6500 som har sökt. Dataområdet var då enligt vissa bedömare extremt upphaussat, men även andra utbildningsområden tappar stort. Naturvetenskap och matematik exempelvis. Höstterminen -97 sökte nära 16000 personer, i dag är det nere på 9000. Nästan en halvering. På teknikområdet sökte 46000 personer utbildningar för sex år sen, men till hösten är det bara drygt 30 000 som kan tänka sig en sådan utbildning. Tittar man på de som sökt en utbildning som förstahandsalternativ så är trenden precis densamma, och minskningarna nästan lika stora procentuellt. Man kan inte slå fast att det är intresset hos studenterna som sviktar, men mycket talar för det. Mindre årskullar, konjunkturen och totalt sett ett något lägre söktryck till VHS kan inte förklara tappet. Samtidigt har även utbildningsplatserna på flera håll ökat i antal. Men Per Nyholm tror inte att antalet platser påverkar hur man söker. - Jag tror inte att antalet platser påverkar så mycket. Om man söker en utbildning så tittar man inte på om det finns tio, tjugo eller hundra platser, det är något annat man tittar efter, säger per Nyholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".