Grumligt vatten försvårar fruktsamma fiskmöten

I afrikanska Victoriasjön har nya fiskarter uppstått på grund av fiskarnas böjelse för antingen blå eller röda partners. Men de nya arterna riskerar att försvinna i takt med att sjön blir grumligare och fiskarna får svårare att se varandras färger.

I Victoriasjön lever flera nära besläktade fiskarter där hanarna antingen är röda eller blå. Dessa arter har utvecklats på grund av mutationer i gener som styr färgseendet. Vissa honor har lättare att se röda färger, och dessa parar sig hellre med röda hanar, och tvärt om. På så sätt har nya, distinkta arter utvecklats, skriver tidningen .

Dessa arter lever i samma områden, men på olika djup. Blått pigment syns lättare i ytligt vatten och rött pigment i djupare vatten, och följaktligen föredrar de blå fiskarna livet nära ytan medan de röda trivs bättre på djupet.

Men på grund av utsläppen i Victoriasjön blir vattnet däri allt grumligare. Och fiskarterna som lever i det grumliga vattnet, där det är svårare att se färger, har förlorat sin preferens för att bara para sig med antingen blå eller röda hanar. Fiskarna i dessa vatten har också förlorat sina distinkta färger, och forskarna tror nu att de tidigare färgglada arterna håller på att försvinna.

Läs tidigare artiklar om miljön i Victoriasjön:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista