1 av 4
Där permafrosten tinar kan små sjöar bildas. Foto: Britta Sannel
2 av 4
Sjö som har bildats där permafrosten tinat och torvmarken kollapsat. I bakgrunden syns en dränerad sjö. Foto: Britta Sannel
3 av 4
Professor Peter Kuhry hamrar ner stålrör för att kunna mäta temperaturen i marken.
4 av 4
Myrarna är belägna i Tavvavuoma i norra Sverige.

Risk för miljöskador om myrar tinar

På senare tid har det kommit flera larmrapporter om hur växhusgaser läcker ut både från havsbottnen och tundran när temperaturen stiger. Och nu syns allt fler tecken på en liknande process också i torvmarker här i Sverige

– Temperaturen i marken är väldigt nära noll grader så permafrosten håller alltså på att tina, säger forskaren Britta Sannel vid Stockholms universitet.

Torvmarkerna som Britta Sannel och hennes kollegor undersökt kallas palsmyrar. De ligger i Tavvavuoma långt upp i norra Sverige och delar av dem är frusna året runt - det som kallas permafrost.

Nära nollgradigt
Att myrar riskerar att tina har man visserligen sett tecken på tidigare, men på lägre höjd. Men det som förvånar forskarna nu är att temperaturen visat sig ligga oroväckande nära noll grader även i myrar på riktigt hög höjd. Å fortsätter den hör utvecklingen kan den få konsekvenser för miljön.

– Om permafrosten tinar så kan ju kolet som är bundet i de här torvmarkerna komma att frigöras i form av koldioxid och metan. Och det är klart att om vi frigör mer växthusgaser så blir det ju ännu varmare så man kan säga att vi riskerar att komma in i en ond spiral, säger Britta Sannel.

Andra värden hotade
Dessutom finns det andra värden som hotas, för de här myrarna fyller en viktig funktion som renbetesmarker och är mycket uppskattade av hjortronplockare. De är också värdefulla för forskare.

Det skulle visserligen ta många år för permafrosten att tina helt, men som det ser ut nu är det åt det hållet utvecklingen går.

– Det finns väl inget som tyder på att den inte kommer att fortsätta om klimatet blir varmare, säger Britta Sannel.  

                                                  Helena Sannemalm
                                                    helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista