1 av 2
Asbestsanerare med rätt skyddsutrustning
2 av 2

Även fabriksgrannar drabbas av asbestcancer

Trots att asbest förbjöds i Sverige för 25 år sen så dör flera hundra svenskar varje år av asbestrelaterad cancer. Numer är det asbestrivning utan skydd som hotar hälsan hos byggjobbare, hemmafixare och boende. För nya studier visar att man inte behöver ha jobbat på asbestfabrik för att drabbas av lungsäckscancer.

Tre vetenskapliga artiklar de senaste månaderna, en italiensk, en japansk och en amerikansk pekar alla åt samma håll. Det räcker att bo i närheten av en asbestfabrik för att risken att drabbas av cancerformen mesoteliom ska öka mellan 5 och 40 gånger. Den dödliga lungsäckscancern verkar orsakas så gott som enbart av att man andats in asbestfibrer i lungorna som ligger och irriterar i decennium efter decennium utan att kroppen kan bryta ned dem.

Asbestsanering utan skydd
Alla svenska asbestfabriker las ned på 70-talet, men det tar 30-40 år innan cancern uppträder, och idag uppkommer riskerna istället vid sanering av de 400 000 ton asbest som gömmer sig överallt i hus byggda från 50-talet fram till 1975. Tyvärr rivs asbesten ofta bort utan de plastskynken, fläktar och skyddskläder som krävs enligt Byggnadsarbetarförbundet och Arbetsmiljöverket. Hemmafixaren Magnus är ett exempel:
– Eternitplattor är väldigt bräckligt. Om man knackar på dem så spricker de. Så var allt det fina dammet tog vägen, det vill jag helst inte tänka på.

Asbestancerfallen verkar öka bland vanliga människor
Gunnar Hillerdal, överläkare på Karolinska sjukhuset som forskar kring asbestskador och cancer pekar på att alla de felaktiga rivningarna gör att asbestfibrer flyger runt i månader hemma hos folk och han tycker sig nu också se ett ökande antal mesoteliomfall hos människor som inte jobbat i asbestfabrik, utan bara inandats stora mängder asbestfibrer ändå:
– Det är en dosfråga. Även om man nu jobbar två dar i en källare med ganska höga nivåer så blir det ju en engångsdos. Så de kommer inte alls ha samma risker som de som jobbade dagligen med det med de nivåer som fanns då. Men vi tycker oss ha sett att patienterna med mesoteliom de blir fler och fler som inte har haft någon yrkesmässig exponering, enligt Gunnar Hillerdal.

 

Läs de vetenskapliga artiklarna:
Läs och hör mer om hälsolarm i vår temaserie:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista