Kan skapa kaos vid arkeologiska utgrävningar.
Ignobel 2008

Knasig forskning prisas

Coca-colas inverkan på spermiers rörlighet, bältdjurs påverkan på arkeologiska utgrävningar och huruvida hundloppor hoppar högre än kattloppor. Årets Ignobelprisettagare är nu korade.

Priset delades ut på torsdagskvällen vid Harvarduniversitetet i Boston av det vetenskapliga humormagasinet . Syftet med Ignobelprisen är att uppmärksamma forskning som först får folk att skratta, sedan att tänka till.

Bland annat delades priset ut till en forskare som studerat hur coca-cola påverkar spermier och deras simförmåga. Resultatet av den forskningen var att spermierna dör om de blandas med Diet Coke, men 41 procent överlevde och simmade runt om de blandas med den nyligen introducerade New Coke. Syftet med studien var att ta reda på om Coca-cola kan fungera som preventivmedel, vilket är en populär folklore från 50- och 60-talet. Men även om det visade sig att drycken hade spermiedödande effekt, avrådde forskaren å det bestämdas från att enbart lita på läsk som skydd.

Årets Ignobelpris har fått vissa om att forskningen som prisas inte är så knasig som den brukar vara. Till exempel har forskningen om hur kostnaden på olika placebopreparat påverkar hur bra de fungerar haft stort genomslag i flera medier. Bland annat rapporterade Vetenskapsradion om den forskningen i mars ().

Samtliga pristagare
Priset i Näringslära
går till forskarna som studerade hur krasljudet som uppstår när man biter i ett chips påverkar vår uppfattning om hur färskt chipset är.  
Fredspriset går till Schweiz för ett juridiskt beslut som menar på att växter har värdighet
Arkeologipriset går till forskning om bältdjurs påverkan på arkeologiskt intressanta platser.
Biologipriset går till upptäckten att loppor på hundar kan hoppa högre än loppor på katter.
Medicinpriset går till forskning om placebo-effekten, där man visat att ju dyrare ett preparat tros vara, desto bättre effekt tycker man att det har.
Priset i kognitiv vetenskap går till en grupp japanska forskare som studerat hur bra ett slags amöba-liknande organismer kan förflytta sig genom labyrinter.
Ekonomipriset går till forskning om huruvida stripklubbsdansöser tjänar mer beroende på var i menstruationscykeln de befinner sig. De tjänar mer under ägglossning.
Fysikpriset går till forskningen som bevisar att hårtussar och bitar av tråd alltid kommer att trassla ihop sig.
Kemipriset går till upptäckten att coca-cola kan fungeras om preventivmedel.
Litteraturpriset går till författaren bakom artikeln ”You bastard: A Narrative Exploration of the Experience of Indigation within Organizations” (Ungefär: ”Din jävel: En berättelse av upplevelsen av indignation inom en organisation”)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista