Kenyas svarta noshörningar är på uppgång

Noshörningar släpps ut i det vilda

I Kenya pågår just nu ett unikt projekt där svarta noshörningar som i över tjugofem år hållits i skyddande nationalparker släpps ut i det vilda.  

- Problemet i Kenya är att tjuvjakten som tog ordentlig fart under 70-talet decimerade populationen, och det här natuvårdsarbetet är ett sätt att bygga upp den vilda populationen igen, säger Allan Carlsson på Världsnaturfonden som varit med och stöttat projektet.

Det är framför allt de åtråvärda hornen som gjort att den svarta noshörningen varit föremål för en omfattande jakt. I många oljestater är det en statussymbol att ha en kniv med ett skaft gjort av just noshörningshorn. På 1970-talet fanns 20 000 svarta noshörningar i Kenya, i början av nittiotalet var siffran 400, men nu har trenden vänt och man räknar med ungefär 500 djur.

Tjuvjakten under kontroll
I och med att tjuvjakten numera är mer eller mindre kontroll och att noshörningen etablerat sig väl i de skyddade nationalparkerna, vågar alltså den kenyansa viltvårdsorganisationen Kenya wildlife service nu portionera ut djur i det vilda. Och Allan Carlsson  tror att satsningen kan bli lyckosam.

- Får vi bara upp populationen till några tusen djur så kan det gå upp rätt fort sen, men kanske inte till 20 000 djur, men till ett rätt stort antal, säger han.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista