Hetaste kandidaterna till årets medicinpris

Vetenskapsradion har frågat en mängd professorer och andra medicinexperter vilka de tror vinner årets nobelpris i medicin. De tre hetaste områdena blir då: telomeras, stamceller och kärnreceptorer.

Man kan önska att det äntligen blir några kvinnor som får medicinpriset. Bäst till ligger nog isåfall amerikanskorna Elizabeth Blackburn och Carol Greider som tillsammans med Jack Szostak upptäckte enzymet telomeras som ordnar till telomererna, kromosomändarna som fungerar lite som plaständarna på skosnören och hindrar dem att fnasas upp.

Fast det blir troligen bara män som vanligt. Kanske kanadensarna Ernest McCulloch och James Till som var de första att hitta blodbildande stamceller som är så omogna att de kan växa upp till alla möjliga olika sorters blodceller och vars upptäckt har lett till nya behandlingar av blodcancer.

Men en ännu hetare kandidat är upptäckten av kärnreceptorer, mottagarmolekyler i cellkärnan som gör celler kan kommunicera med varandra. De första upptäckterna gjordes för 50 år sen och har lett till en mängd mediciner mot till exempel bröstcancer och diabetes och de namn som brukar nämnas är fransmannen Pierre Chambon, och amerikanerna Ronald Evans and Elwood Jensen.

Läs fler nobelspekulationer:
Informationsföretaget Thomson Reuters spekulerar om vilka som ska få årets pris
Läs också:
DN:s Karin Bojs tippar Nobelpristagare. (Extern länk, sidan öppnas i nytt fönster)

Läs allt om pristagarna och deras forskning på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".