Heta Nobelprisspekulationer

Grönlysande maneter, mikroskopiska hönssnät och mikroRNA är hetaste Nobelskandidaterna när informationsföretaget Thomson Reuters spekulerar om vilka som ska få årets pris.

Informationssföretaget Thomsom Reuters namnger 15 forskare kandidater till årets Nobelpris i kemi, fysik och medicin. Just de här forskarna har valts ut på grund av hur ofta deras arbete har citerats i vetenskapliga tidskrifter. Företaget har spekulerat i Nobelprisstagare sedan 1965, men har bara haft rätt i en femtedel av fallen.

Som kandidat till fysikpriset nämner de Andre Geim, forskaren som upptäckte grafén, atomtunna lager av kol som bildar ett slags mikroskopiskt hönsnät, ett material som är intressant för framtidens elektronik.

Thomsoms Reuters hetaste kandidat till medicinpriset är en grupp forskare som arbetat med att försöka förstå hur mikroRNA styr generna.

Som kandidat till kemipriset nämner de några forskare som utvecklar nanomaterial för kretskort i datorer samt forskaren som tagit fram fluorescerande proteiner från en grönlysande manet, och på så sätt gjort det lättare att studera gener och vila proteiner de styr.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".