1 av 3
Harald zur Hausen
2 av 3
Luc Montagnier.
3 av 3
Françoise Barré-Sinoussi
Nobelpriset 2008

Nobelpris i medicin för upptäckt av HIV och humant papillomavirus

Årets Nobelpriset i medicin eller fysiologi går till Harald zur Hausen sin upptäckt av humana papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer, samt till Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier för upptäckten av humant immunbristvirus, HIV.

Årets nobelpristagare belönas för upptäckter av två virus som orsakar allvarliga sjukdomar hos människa.

Harald zur Hausen gick emot en förhärskande uppfattning och postulerade att livmoderhalscancer orsakas av okända typer av humant papillomvirus (HPV). Under en följd av år förfinade han sin metodik och kunde 1983 påvisa cancerframkallande typer av HPV. I enlighet med hans förutsägelse producerade cancercellerna inga viruspartiklar. Istället var en del av HPV-genomet integrerat i mänskligt DNA i livmoderhalscancer. Upptäckten har konfirmerats, utvidgats och lett till nya metoder att bekämpa denna cancer, som är den näst vanligaste hos kvinnor.

Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier lyckades 1983 finna och karakterisera ett nytt retrovirus från patienter med svullna lymfkörtlar. De visade att detta tillhörde undergruppen lentivirus. Det kallas numera humant immunbristvirus, HIV. Upptäckten har konfirmerats, utvidgats och sambandet har klarlagts med den dessförinnan nyidentifierade sjukdomen förvärvad immunbrist, AIDS. Identifieringen av viruset har varit en förutsättning för framtagande av preventiva åtgärder och terapi som på ett dramatiskt sätt minskat dödligheten i denna nya pandemi.

Läs pressmedelandet från Kungliga Vetenskapsakademin:
(Öppnas i nytt fönster)

Läs mer om nobelpristagarna i Vetandets Värld:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista