Firade med champagne.
Nobelpriset 2008

Förvåning och fest för pristagarna

Den tyske pristagaren Harald zur Hausen firade med champagne medan Françoise Barré-Sinoussi var förvånade över att få Nobelpriset. Men det var inte alla som var nöjda med utnämningarna.

Harald zur Hausen var hes efter alla intervjuer när Vetenskapsradion fick tag på honom.
– Jag var överraskad, så klart. Hur kan man vara förbered på en sådan här sak? Säger han om utnämningen.
Den 72-årige forskaren fick priset för att han upptäckt det humana papillomaviruset som orsakar livmoderhalscancer, en upptäckt som i sin tur gjort det möjligt att ta fram ett vaccin mot sjukdomen.
– Det här är goda nyheter inte bara för mig utan för alla mina kollegor och för cancerforskningen i hela Tyskland, säger han. Han hade firat med champagne under dagen men hoppades på en lugn kväll.

Delar på priset
Harald zur Hausen får häften av prispengarna, medan Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier får dela på den andra hälften. De franska forskarna arbetade tillsammans under tidigt 1980-tal med att isolera HIV-viruset, och deras forskning har resulterat i att man senare kunde lära sig mer om hur viruset förökar sig och hur det interagerar med kroppen celler. Detta har i sin tur lett till att man kunnat ta fram blodtest för HIV samt utveckla antivirala mediciner. En av pristagarna, Françoise Barré-Sinoussi, sa till nyhetsbyrån AP att hon var förvånad över att få priset, och att hon då på 80-talet när hon upptäckt viruset något naivt hoppades att man snabbt skulle kunna ta fram ett vaccin som skulle förhindra den globala spridningen av HIV som sedan följde.

Kontrovers
Men alla var inte nöjda med utnämningen. Den framträdande HIV-forskaren Robert Gallo, som länge ansetts vara en av upptäckarna av HIV-viruset, sa till AP att han var besviken över att han inte fick vara med och dela på äran.  

Robert Gallo och Luc Montagnier har länge legat i fejd över vem som var först med upptäckten. 1987 ledde detta till att den dåvarande presidenten Ronald Reagan och premiärministern Jacques Chirac skrev en överenskommelse om att forskarna skulle dela på pengarna från de diagnostiska tester som utvecklats som resultat av upptäckten. Men 1990 bekräftade amerikanska regeringen att de franska forskarna, som upptäckt viruset först, förtjänade en större del av pengarna.  

Läs också:
Vetandets Värld om pristagarna och deras forskning
Ekots rapportering av tillkännagörandet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista