Robert Gallo, hiv-forskaren som inte fick pris. Foto: Scanpix/AP Photo/ Lana Harris

Kritik mot medicinpriset

Måndagens annonsering av nobelpristagarna i medicin har väckt upprörda känslor från dem som menar att virusforskaren Robert Gallo borde fått del av nobelkakan för sina insatser i HIV-forskningen. 

Svenske aidsexpert Lars Olof Kallings är en av dem som är kritisk till att inte Robert Gallos mångåriga insatser för AIDS-forskningen belönas.

– Det är ju inte bra för Nobelkommitténs anseende och det kommer säkert att väcka mycket uppmärksamhet, säger han.

Robert Gallo var bland annat den första som insåg att det var just HIV-viruset som orsakade AIDS. Men om han också verkligen upptäckte själva viruset rådet det delade meningar om.

Vanligt med diskussioner
Anders Barany på Nobelmuseet säger att den här sortens upprörda diskussioner hör till vanligheterna i Nobelprissammanhang och tar som exempel när insulinets upptäckt prisades i början av tjugotalet. Han menar att några känner sig förbigångna nästan varje år eftersom inte alla som varit med och jobbat med någonting kan få priset.

- Enligt min erfarenhet så lägger de ner en ofantlig möda för att försöka utröna exakt vem som gjorde vad och sedan också i diskussioner bedöma vad de tycker var prisvärt, säger han.

Charlotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista