1 av 2
Från vänster: Makoto Kobayashi, Toshihide Masukawa och Yoichiro Nambu Foto: AP Photo/Kyodo News
2 av 2
Makoto Kobayashi gratuleras av Japans premiärminister.
Nobelpriset 2008

Nobelpriset i fysik 2008 till forskning om de minsta beståndsdelarna

Fysikpriset går i år till Yoichiro Nambu ”för upptäckten av mekanismen för spontant symmetribrott inom den subatomära fysiken” och med den andra hälften gemensamt till Makoto Kobayashi och Toshihide Masukawa ”för upptäckten av ursprunget till det symmetribrott som förutsäger att naturen måste ha minst tre familjer av kvarkar”

Makoto Kobayashi säger till Vetenskapsradion att det är en stor ära för honom att han blivit tilldelad årets nobelpris i fysik.

– Hade du förväntat dig att få priset?
– Nej.
– Känner du de andra pristagarna?
– Ja, självklart. Jag känner dem väldigt väl.
– Kommer du till Stockholm 10 december för att ta emot priset?
– Ja, jag tror det.
– Vad ska du göra med prispengarna?
– Det har jag ännu inte bestämt, avslutar Makoto Kobayashi och skrattar.

Kungliga vetenskapsakademin skriver i sitt pressmeddelande att ”världen inte ter sig som perfekt symmetrisk beror på avsteg från symmetrin redan på mikronivån. ”
Vidare skriver de att redan 1960 formulerade Yoichiro Nambu sin matematiska beskrivning av spontana symmetribrott inom elementarpartikelfysiken. Dessa spontana symmetribrott döljer naturens ordning under en till synes rörig yta. De har visat sig oerhört användbara och Nambus teorier genomsyrar partikelfysikens idag mest framgångsrika teori – standardmodellen. I den förenas alla materiens minsta byggstenar och tre av naturens fyra krafter i ett enda teoribygge.
Spontana symmetribrott som Nambu tog sig an skiljer sig från de symmetribrott som beskrivs av Makoto Kobayashi och Toshihide Masukawa. Dessa verkar höra naturen till från början och kom som en total överraskning när de först uppenbarade sig i partikelexperiment 1964. Först på senare år har man fått full bekräftelse för den förklaring som Kobayashi och Masukawa gav 1972 och som de nu får Nobelpriset för. De inordnade symmetribrottet i ramarna för standardmodellen, men villkoret för detta var att modellen måste utökas till tre kvarkfamiljer. De spekulativa nya kvarkarna dök mycket riktigt upp så småningom i fysikernas experiment. Och så sent som 2001 fann de två partikeldetektorerna BaBar i Stanford, USA och Belle i Tsukuba, Japan, oberoende av varandra, symmetribrott exakt såsom Kobayashi och Masukawa förutspådde nästan tre decennier tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista