Asteroidkrasch kunde följas i teleskop

Igår morse kvart i fem svensk tid krockade en asteroid med jorden över norra Sudan. För första gången någonsin kunde man förutsäga ett nedslag och följa det med teleskop.

På tisdagmorgonen följde ett amerikanskt sökteleskop asteroidens färd mot jorden och dess krock med atmosfären över Norra Sudan. Det var första gången någonsin man kunnat följa en asteroid på det här sättet.

Som tur var var den här asteroiden på bara några meter och sådana små brukar brinna upp i atmosmären. Det finns många asteroider ute i rymden som krockar med jorden då och då, och det är bra att kunna förutsäga händelserna inte minst för att kunna skilja dem från krigiska aktiviteter, menar Hans Rickman, astronom på Uppsala astronomiska observatorium:

– När sådana där explosioner inträffar i atmosfären kan de misstas gör något som människor håller på med i något fientligt land. Kan man då förutsäga när de ska komma kan det ju vara bra.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista