Kemipriset kan gå till självorganisation

Idag vid lunch tillkännages vem eller vilka som får årets Nobelpris i kemi. vetenskapsradions Lena Nordlund tippar att självorganiserande system kan komma att belönas.

I år kan nobelpriset i kemi gå till en sorts självorganiserande system, material som bygger ihop sig själva, en teknik som härmar naturen. De används till exempel för att göra biosensorer, eller i en sorts litografiteknik, där man får fram minimala stämplar för att trycka mönster i mikro- och nanometerskala.

George Whitesides tillsammans med Ralph Nuzzo och David Allara kan få Nobelpris för det.

Grönlysande proteiner

Men det kan också gå till en sorts grönlysande proteiner som man hittat hos en manet i Stilla havet – GFP-proteiner, fungerar som en liten grön lampa att märka andrar proteiner med. Det gröna ljuset visar då exakt var och när de verkar.

Det har också använts till mer tveksamma experiment där man fått hela kaniner, möss och grisar att lysa grönt. Roger Tsien och Osamu Shimumura nämns där tillsammans med något mer namn.

Fattigmans solceller

Men roligt vore det om priset kunde gå till fattigmans solcell, Grätzelcellen, som görs med hjälp av färgpigmentet titandioxid och glas, som uppfanns av schweizaren Michael Grätzel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".