Djuphavsfisk fångad på film

De ”förvånandsvärt söta” fiskarna fångades på film 7,7 kilometer under havsytan - det djupaste man någonsin lyckats filma en levande varelse.

Se filmen på fiskarna inne i artikeln.

På filmen kan man se fiskarna simma omkring och fara ut mot byten, något som förvånade forskarna som trodde att fiskar på detta djup skulle vara stillsamma för att spara energi. Eftersom fiskarna lever i komplett mörker så använder de sig av vibrationsreceptorer på nosen för att navigera och söka efter mat.

Fiskarna filmades i Japanska graven i Stilla havet med hjälp av ett fordon som specialdesignats för att kunna motstå högt tryck.

Forskarna vill studera hur varelser på dessa djup lever. Först och främst måste de vara utrustade för att klara det enorma tryck de utsätts för. Men de har också problem med att få tag på mat, och de har inte mycket utrymme eftersom de djupa gravar de lever i inte är särskilt stora.

Läs tidigare artiklar om fiskar på djupt vatten:

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista