1 av 2
Kemipristagarna presenteras på Kungliga Vetenskapsakademin. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
2 av 2
Nobelpristagarna har upptäckt och utvecklat ett grönt flourescerande protein, som här stoppats in i en gris. Foto: AP Photo/EyePress
Nobelpriset 2008

Grönlysande protein gav nobelpris i kemi

Kemipriset går i år till Osamu Shimomura, Martin Chalfie och Roger Y. Tsien ”för upptäckt och utveckling av det grönt fluorescerande proteinet, GFP”.

– Jag är ärad att få priset. Den här forskningen är resultatet av många människors arbete, men jag antar att vi tre får fungera som galjonsfigurer för forskningen, säger professor  Roger Y. Tsien som var med på telefonlänk på presskonferensen.

Han säger att han inte förväntat sig priset, men att han hört rykten om att han skulle få det. Klockan var tre på morgonen i Californien när telefonsamtalet kom från Stockholm.

Kungliga vetenskapsakademin skriver i ett pressmeddelandet att ”det grönt fluorescerande proteinet, GFP, har sedan upptäckten 1962 gått från att vara ett märkligt fenomen i en vacker manet, till att bli ett av biovetenskapens viktigaste verktyg. Med hjälp av GFP kan forskare idag följa tidigare osynliga biologiska förlopp, exempelvis hur cancerceller sprider sig eller hur nervceller växer i hjärnan.”

Läs hela pressmeddelandet här:

Upptäckten av GFP beskrivs som ”ett drama i tre akter med de tre Nobelpristagarna som huvudaktörer”
Osamu Shimomura isolerade GFP från maneten Aequorea victoria som flyter med strömmarna utanför den amerikanska västkusten. Han konstaterade att proteinet fluorescerade starkt grönt under UV-ljus.
Martin Chalfie var först med att visa att GFP:s gröna ljus kan användas som en lysande markör för olika biologiska fenomen. Bland annat färgade han sex enskilda celler i den lilla genomskinliga rundmasken Caenorhabditis elegans gröna med hjälp av GFP.
Roger Y. Tsien bidrog till den grundläggande förståelsen för hur GFP kan lysa i grönt. Han utökade också färgpaletten så att forskare nu kan färglägga olika proteiner och celler i olika färger. På så sätt kan de samtidigt följa flera olika biologiska förlopp.

Läs mer: (Ekot)
Hör Vetenskapsradions Lena Nordlund diskutera det grönlysande proteinet i sin Nobelspekulation:

Läs mer om det flourescerande proteinet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista