Kändisstalkare ofta psykiskt sjuka

I veckan föreslog regeringen att en ny lag ska införas mot så kallad stalkning, alltså upprepade förföljelser och trakasserier av en person.

Men den som stalkar en kändis lider oftare av en psykotisk sjukdom är den som till exempel förföljer ett gammalt ex. Det framkom vid en internationell konferens i rättsvetenskap i Melbourne i veckan.

- De som förföljer kändisar och kanske tror att det finns en ömsesidig besvarad kärlek med någon som egentligen bara sett på teve, och aldrig träffat i verkligheten, drivs ofta av en vanföreställning,  och det kan till och med finnas en psykotisk sjukdom som gör att man fått en idé om att det finns en relation som inte finns, säger Martin Grann som är forskningschef inom Kriminalvården.

Forskning på engelska kungahuset
Det är brittiska forskare som undersökt 20 000 fall av stalkning av det engelska kungahuset under femton år. Över 5000 personer definierades som stalkare och hos 250 av dess studerades den medicinska historien.

De överraskande resultaten visade att 80 procent av dessa personer led av någon form av allvarlig psykotisk sjukdom såsom schizofreni, vanföreställningar och hallucinationer.

Tidigare studier har visat att i gruppen stalkare som förföljer ickekändisar, vanligtvis ett gammalt ex, är den motsvarande siffran bara 20 procent.

Och resultaten har praktisk betydelse menar Martin Grann.

- Framförallt är det redan i ett polisiärt skede, när man kanske fått anonyma brev eller anonyma telefonsamtal och man har en ickeidentifierad efterspanad gärningsman. Har man en skyddsperson som blivit kontaktad eller hotad i rollen som en offentlig person, kan man statistiskt göra den gissningen att man ska leta efter en gärningsman som kanske finns på ett sjukhus eller som är aktuell inom psykiatrin.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Läs också:

Läs mer om psykologi och beteende på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista