Nobelpristagare på hundpromenad, efter att han fått höra att han fått priset.
Nobelpriset 2008

"Titta! Jag har fått Nobelpriset!"

Kemipristagaren Martin Chalfie upptäckte att han fått priset efter att ha surfat runt på nätet.

– Jag hade ställt in ringsignalen på telefonen fel, och hade inte hört när den ringde. Så när jag vaknade på morgonen och kom på att det var Nobelvecka så gick jag ut på nätet för att kolla vem som fått det. Och till min förvåning så stod mitt namn där, berättar han för Vetenskapsradions reporter.

Han berättade också att han länge studerat en liten mask vid namn C.Elegans, ett djur som är populärt att studera eftersom den är genomskinlig. Så när han fick höra att det fanns ett flourescerande protein så insåg han att om han kunde plocka in proteinet in i djuret, så skulle han kunna studera cellbiologi i levande djur. Men han förstod inte på en gång hur viktig hans forskning skulle bli.

– Jag tror inte att någon som studerar något inser vad deras studier kommer att leda till. Det är så många intelligenta människor som har studerat GFP, och som fortfarande gör det. Det är riktigt äventyr att se hur människor har tagit sig an den här idén och modifierat den.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Läs också:
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista