1 av 4
Roger Tsien ändrade proteinet så det kunde lysa i fler färger. Se fler bilder på GFP-proteinet inne i texten.
2 av 4
Hjärnceller från en mus som färgats av GFP.
3 av 4
Denna tropiska solnedgång har ritats med GFP-färgad bakteria.
4 av 4
Kemipristagaren Martin Chalfie.
Nobelpriset 2008

"Upptäckten har revolutionerat biologin"

Nobelpriset i kemi går till tre forskare från USA. De belönas för att ha upptäckt och utvecklat det gröna fluorescerande proteinet GFP som ursprungligen kommer från en manet, och som nu används bland annat till att märka celler för att se hur dom utvecklas.

– Så fort jag hörde att det fanns ett fluorescerande protein, så insåg jag att om man kunde plocka in det här proteinet in i den här genomskinliga masken, så skulle vi kunna se celler i levande djur, säger Martin Chalfie, en av kemipristagarna, om hur han gjorde sin upptäckt.

Studera hur livet utvecklas
Det var alltså under ett seminarium som Martin Chalfie kom på idén att om man kunde föra in den självlysande egenskapen i den genomskinliga lilla masken så skulle man kunna studera hur livet utvecklades i en levande organism för första gången.

Sedan den äldste av pristagarna japanen Osamu Shimomura upptäckte det lysande proteinet på 1960-talet  har det här ämnet kommit att bli en av de viktigaste verktygen i modern biovetenskap. Med hjälp av GFP har forskare utvecklat sätt att se processer som tidigare var osynliga som till exempel hur nervceller utvecklas.

”Upptäckten har revolutionerat biologin”
Johan Elf som forskar i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet hade inte kunnat forska inom sitt område om han inte kunnat använda de gröna fluoerscerande proteinerna.
– Det är en väldigt betydelsefull upptäckt. Upptäckten har revolutionerat biologin, säger han.

Läste på nätet
Men det var nära att Martin Chalfie inte fick något besked om sitt nobelpris. Han hade nämligen satt ner ljudet på sin telefon för några dagar sedan å hörde inte telefonsamtalet från Kungliga vetenskapsakademin. Så när han satte på sin dator för att undersöka vem som fått årets nobelpris i kemi blev han rejält överraskad när han såg sitt eget namn bland pristagarna.

– Jag undrade för mig själv vem det var som hade fått Nobelpriset i kemi i år, de måste ha tillkännagivit det nu. Så jag plockade upp min dator och gick in på Nobelkommitténs hemsida och till förvåning stod mitt namn där. Så jag vände mig om till min fru och sa ”Titta, saker har hänt”. Så det var så jag fick reda på det, berättar Martin Chalfie, nobelpristagare i kemi.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Läs mer om pristagarna och deras forskning:
Martin Chalfie om hur han fick reda på att han fått priset.
Läs mer om forskningen och se fler bilder på hur GFP har använts i forskningen.
”En ära att få priset”.

Läs om medicinpriset och fysikprist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista