Farligt att prata? (Foto Hasse Holmberg/Scanpix)

Svar om mobiltelefoner dröjer

Kan man få cancer av att ringa i mobilen eller inte? Det ska den stora internationella Interphone-studien avgöra en gång för alla, men nu har den återigen blivit uppskjuten på obestämd tid.

Lars Mjönes på Strålsäkerhetsmyndigheten är besviken över beskedet att studien skjutits upp igen.

– Man har ju väntat länge på Interphonestudien och nånting måste det ju vara som de inte är ense om i sin slutrapport och vi är väldigt angelägna om att få de här resultaten så jag tycker det är väldigt olyckligt att den här rapporten inte kommer, säger Lars Mjönes.

Motsägelsefulla resultat
Ett femtiotal forskare från 13 länder ingår i den stora Interphonestudien, som startades för 9 år sedan och som ska ge ett slutligt svar på eventuella samband mellan mobiltelefoni och cancer. Resultaten i de delstudier som publicerats hittills har varit motsägelsefulla. Bland annat en svensk studie har rapportera att risken för godartad hörselnervstumör fördubblades för de som använt mobil i tio år, medan en dansk studie inte hittade något samband mellan cancer och mobilringande.

Osäkert när studien blir klar
Enligt uppgifter i den brittiska tidskriften the Economist beror förseningarna nu på att forskarna inte kan komma överens. Men det tillbakavisas av Elisabeth Cardis som leder studien

– No, the results of the study and the implications of the results, in one way ore another, are to important for us to make a mistake. And it’s not easy. Finally you will have the best scientific answer we can give you.

Enligt Elisabeth Cardis beror förseningen inte på kontroverser utan svåra avvägningar men hon kan inte säga när rapporten kommer att publiceras - inte ens om det blir i år. Och om den kommer innehålla en klar rekommendation för mobilanvändare, vill hon inte heller säga, bara att det blir det bästa vetenskapliga svar som kan ges i dagsläget

                                            Marie-Louise Kristola
                                                 marie-louise.kristola@sr.se

Hör mer om forskningen kring mobiltelefonrisker i programmet Hälsolarm på söndag klockan 13.00 i P1.

Läs tidigare artiklar om mobiltelefoner och strålning:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista