Japan har firat årets nobelskörd. Här syns professor Toshihide Masukawa på presskonferens.

Stolta japaner firar generös Nobelskörd

Det blev storslam för Japan tog i årets nobelprisfördelning. Inte mindre än tre japaner var bland de prisade.

– Grattis japaner, ytterligare ett nobelpris! Tidningsutdelaren utanför tågstationen delar ut extraupplagan till förbipasserande pendlare och alla plockar åt sig ett ex. Det blir nästan trängsel, för alla vill förstås veta mer.

Tre nobelpris är en närmast osannolik utdelning för en nation som brukar berömmas för sin förmåga att förädla andras upptäckter, men knappast för att göra något banbrytande på egen hand.

– Fantastiskt, säger en förundrad kvinna och hennes make fyller i med att det här är mer än vad någon kunde ha hoppats på.

Mager utdelning tidigare
Kemipristagaren Osamu Shimamura och fysikpristagaakoto Kobayashi, Toshihide Masakawa och Yoichiro Nambu har sannerligen fått nationens hjärtan att svälla av stolthet. Den sistnämnde, Nambu, är förvisso amerikan, men att hans rötter är i Nippon har inte undgått någon här. Och räknar man så, ja då är Japans skörd faktiskt FYRA nobelpris.

Vilket förstås, är ännu mer exceptionellt. Särskilt om man betänker att Japan som nobelprisnation haft det si och så med framgångarna fram till nu. Enstaka pristagare har funnits genom åren, men för världens näst största industrination med drygt 600 universitet och en befolkning på 128 miljoner människor, så har utdelningen helt enkelt varit mager.

Läs mer om nobelpristagarna och deras forskning på

Jon Thunqvist
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista