Preventivmedel för genmodifierade växter

Många växtbiologer varnar för att genmodifierade grödor kan sprida sig och ställa till ekologiska problem i naturen. Nu har kanadensiska forskare utvecklat ett preventivmedel som hindrar spridningen av växternas genmodifierade arvsmassa.
Det är genom att ta bort eller lägga till gener som man lyckats förändra vissa växternas egenskaper. Man har gjort dem näringsrikare eller tåligare mot torka till exempel. En förutsättning för att klara framtidens matförsörjning menar vissa, medan många andra ser dem som ett hot mot hela växtekologin. Men också bland dem som vill skydda naturen mot de genmodfierad växterna plockas det med gener. I den amerikanska vetskapsakademinstidskrift PNAS presenterar forskare vid Kanadas jordbruksdepartment ett försök att ta fram ett preventivmedel, som är en påbyggnad av en gammal idé. Tidigare har man satt in gener som hindrar de modifierad växterna att spridas genom att göra dem sterila. Det visade sig inte helt lyckat eftersom växterna dog och jordbrukaren tvingades köpa nya plantor varje år. Något som många i exempelvis tredje världen inte skulle ha råd med. Det man nu gjort är att lägga till ytterligare en gen. En gen som stoppar sterilitesgenen och gör att växten kan fortsätta att föröka sig, men bara om den polinerar sig själv. Skulle den däremot sprida sina pollen till en växt av en annan art då hävs funktionen. Alltså den främmande växten som den genmodifierade plantans egenskaper spridits till, den blir steril och kan inte sprida egenskaperna vidare. Precis som med andra preventivmedel så kan forskarna fortfarande inte garanatera att deras lösning ger ett hundraprocentigt skydd mot spridandet av genmodiferade växter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".