Hopp om vaccin mot sars

Forskare i södra Kina har visat att sars-viruset sannolikt överförts till människor av det lilla kattlika rovdjuret civetten. Nu har samma forskare funnit antikroppar mot viruset hos fem djurhandlare, som handlar med just civetter. Ingen av de fem djurskötarna har utvecklat lungsjukdomen sars, och detta inger nu hopp om ett möjligt vaccin mot sarsviruset.
- Det verkar finnas en variant av viruset i civetterna som inte ger en svår luftvägsinfektion hos människa. Det innebär att vi kanske skulle kunna använda det som ett slags skydd, säger Britta Wahren, professor i virologi vid Karolinska institutet i Solna. Man kan likna detta med hur man vaccineras mot smittkoppor. Där används ett levande, oskyldigt virusvaccin som är mycket effektivt för att få kroppen att känna igen smittkoppor. Vad man nu kommer att göra är att i större skala odla upp både det elakartade sarsviruset och det virus man funnit i civetterna. Dessa båda ska sedan jämföras och man hoppas kunna se vad som har förändrats i det infektiösa sarsviruset när det förts över till människa. - Sedan måste man noggrant ifrågasätta om det mindre infektiösa viruset kanske kan användas som vaccin mot sars, säger Britta Wahren. Upptäckten är bara ett par dagar gammal, och fler studier behöver görs, men upptäckten inger ändå hopp hos forskarna. Dels för förståelsen av sarsvirusets uppkomst och verkan och dels för utvecklandet av ett vaccin. - Jag känner mig övertygad om att det här viruset ju inte uppstått av sig självt, utan att det kommer från djurvärlden. Och man har ju tittat i många andra djur utan att finna det, så det här låter mycket sannolikt, säger Britta Wahren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".