Kontrollbrist ger konspirationstankar

Människor som saknar kontroll över sin situation är mer benägna att se mönster i sin omgivning, och drar starkare slutsatser av de mönstren. Det här kan vara en förklaring till varför en del har konspirationsteorier när de iakttar världen.

Forskarna bad bland annat försökspersoner att stirra på en dataskärm som visade slumpmässiga bilder, för att försöka leta efter mönster som egentligen inte fanns där.

En grupp ombads att helt enkelt göra sitt bästa, och fick veta att de inte skulle få någon respons på sina svar. Den andra gruppen fick däremot slumpmässig respons, och fick ibland höra att de gjort rätt och ibland fel.

Personer i den här andra gruppen, som saknade kontroll över sin situation, tyckte mycket oftare att de såg mönster och drog starkare slutsatser - fast några mönster egentligen inte fanns.

Resultaten kan ha en tillämpning på aktiemarknaden, hoppas forskarna - och den hjälper till att förklara varför så många tar till konspirationteorier för att förklara det som sker i världen.

Det rapporteras i senaste numret av Science.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".