Kostar mer än finanskrisen. Foto: AP Photo/Renato Chalu

Avskogning kostar mer än aktiekrisen

Trots att världens börser rasar på löpande band kostar förlusten av världens naturresurser mänskligheten minst lika mycket, om inte mer. Det framkommer i en EU-rapport som syftar till att försöka utreda vad förlusten av världens naturresurser har för påverkan på världsekonomin, som blivit aktuell igen i samband med konferensen i Barcelona.

Enligt rapporten förlorar världsekonomin mellan en och tre tusen miljarder dollar per år bara genom att världens skogsområden ständigt minskar på grund av urbanisering, klimatförändringar och ökat behov av jordbruksmark.

För att komma fram till de närmast astronomiska sifforna har rapportförfattarna uppskattat det ekonomiska värdet av allt vad naturen ger mänskligheten såsom rent vatten, näringsrik jord, mat, biomassa, skydd mot översvämningar och ersosion, medicin och inte minst upptagning av koldioxid.

En annan slutsats är att om nuvarande exploatering av naturområden inte upphör kommer en tiondel av världens skogsområden försvinna inom en femtioårsperiod, vilket framför allt kommer att påverka jordens fattiga som i störst utsträckning lever på det som naturen ger.

Lotta Lannebo
lotta.lannebo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista