Saturnus ringar kan vara gammal måne

Saturnus spektakulära ringar kan vara en kvarleva från en gammal måne som slogs i bitar 700 miljoner år efter planetens födelse.

Planeten Saturnus ringar har förbryllat astronomer sedan de först upptäcktes.  Men nu tror en grupp franska forskare sig ha svaret på gåtan varför Saturnus har så spektakulära ringar. Forskarna tror att ringarna uppstod när en klump rymdskräp kolliderade med en av planetens månar. Eftersom månen var på exakt ”rätt” avstånd från planeten så bildade de bitarna som uppstod i krashen ringar istället för att spridas ut.

Detta ska kunna förklara varför andra planeter inte har lika spektakulära ringar som Saturnus. För även om andra planeter skulle ha haft månar på det ”rätta” avståndet när solsystemet bildades, skulle dessa månar snart ha dragits in i planeten eller kommit ur sina omloppsbanor. Men eftersom Saturnus roterar så snabbt kunde månen hållas kvar i sin omloppsbana.

Läs mer om planeterna på .

Fakta: Saturnus

Saturnus är den sjätte planeten räknat från solen och den näst största i vårt solsystem. 1610 blev Galileo den första att observera planeten med ett teleskop. 1659 upptäckte Christian Huygens att Saturnus underliga form berodde på att den hade ringar. Länge trodde man att bara Saturnus hade ringar, men 1977 upptäckte man tunna ringar runt Uranus, och senare hittade ringar runt de andra gasjättarna.

Ringarna ser solida ut på avstånd, men i själv verket består de av sten och is. Det finns sju ringar med beteckningarna A-G, där A är den innersta och B den ljusaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista