Skyddar mot cancer.

Fibrer skyddar mot cancer

Människor som äter mycket frukt och grönt löper mindre risk att drabbas av cancer. Nu tror sig en grupp engelska forskare veta varför.  

De flesta studier som visar att frukt och grönt skyddar mot cancer har varit så kallade epidemiologiska studier, där man kunnat se att människor som äter mycket frukt och grönsaker i mindre utsträckning drabbas av cancer. En ny studie visar att det kan vara pektin som skyddar mot sjukdomen, genom att hämma effekten galectin 3, ett ämne som orsakar cancer.

Pektin finns i de flesta frukter och grönsaker men halten varierar. Äpplen och apelsiner innehåller mycket pektin medan jordgubbar och vindruvor innehåller lägre halter. Men enligt forskarna är det inte så viktigt vilken sorts frukt eller grönsaker man äter, utan viktigare är att man äter olika sorter och att man försöker få i sig fem portioner om dagen.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista