Hotad släkting till människan. Foto: Paul Mckeown

Dramatisk minskning av schimpanser

Den västliga schimpansen är på väg att bli utrotad, slår nu tyska forskare larm. En genomgång av antalet västliga schimpanser i Elfenbenskusten visar att populationen minskat från ungefär 10 000 djur till 1 000 på tjugo år.

– Om man tittar på världens människoapor, orangutang, gorilla, dvärgschimpansen och den vanliga schimpansen, är schimpansen den som klarat sig bäst än så länge. Men resultaten från Elfenbenskusten visar att nu har även den drabbats i stor skala, och det här är bara ännu ett bevis för att det går väldigt dåligt för våra närmaste släktingar, säger Tom Arnbom på Världsnaturfonden.

Dramatisk minskning
Den västliga schimpansen är en av fyra underarter av schimpanser och finns från Senegal till Nigerfloden. Starkast fäste har den haft i Elfensbenskusten. På 1960-talet fanns där 100 000 djur, men redan på 80-talet var den siffran nere på 10 000 djur. Och trots nationalparker finns nu alltså bara tusen djur kvar.

Tjuvjakten blomstrar
En kraftig befolkningsökning och inbördeskriget som startade 2002 förklarar en del av decimeringen. Tjuvjakten på så kallad bushmeat, alltså schimpanskött för att äta, bidrar också. Och Tom Arnbom är oroad över den snabba utvecklingen.

– Det är allvarligt speciellt för specifika populationer, då går det väldigt snabbt. Om man öppnar en väg till exempel där det finns en schimpanspopulation, kan det går otroligt fort, för det är ju de som jobbar i skogen som även skjuter schimpanserna. Det finns en marknad och det är väldigt mycket pengar inblandat i det här.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Läs också:

Läs mer om hotet mot Afrikas människoapor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista