Parkinsons sjukdom kopplad till brist på vitamin D

Kan Parkinsons sjukdom bero på D-vitaminbrist? Det misstänker en grupp amerikanska forskare efter att de upptäckt att Parkinsons-patienter i större utsträckning än andra lider av vitamin D-brist.

Mer än hälften, 55 procent, av personer med Parkinsons sjukdom lider av D-vitaminbrist. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften Archives of Neurology. Hos den friska, äldre befolkningen i övrigt ligger den siffran på 36 procent.

Men forskarna vet inte om vitaminbristen är en orsak eller effekt av sjukdomen. Vitamin D bildas i huden vid solbestrålning, och en teori är att personer med Parkinsons är extra utsatta eftersom deras kondition begränsar deras möjligheter att vara utomhus.

En annan teori är att låga nivåer av vitamin D på något sätt är kopplat till uppkomsten av sjukdomen. Tidigare studier har visat att den del av hjärnan som är mest påverkad av Parkinsons har höga halter av vitamin D-receptorer, vilket antyder att vitamin D kan vara viktigt för att dessa celler ska kunna fungera normalt.

Läs tidigare artiklar om Parkinsons:    

Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom innebär att vissa nervceller i mellanhjärnan som producerar dopamin bryts ned. Dopamin har stor betydelse för hjärnans styrning av kroppsrörelserna. När de nervceller som producerar dopamin bryts ned får man problem med att kontrollera sina rörelser.

Några av de vanligaste symtomen är skakningar vid vila, stela muskler, långsammare rörelser och svårigheter att starta rörelserna samt sämre balans. Ibland kan man känna sig initiativlös och nedstämd.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista