Musslor kan bära på vinterkräksjuka

Forskare har funnit vinterkräksjuke-virus i musslor på västkusten. Nu vill forskare inom EU att provtagningsrutinerna förbättras för att hindra smittspridning.
Att musslor kan ta upp och sprida smittor som kan drabba människor är väl känt, och vilka smittor det kan handla om beror på omgivningen. - Vinterkräksjuka kan det finnas en hel del av hos musslorna på Bohuskusten, säger Bodil Hernroth vid Kristinebergs marina forskningsstation. Hon ingår i en grupp forskare inom EU som undersökt förekomsten av sjukdomsframkallande virus och bakterier i musslor. Musslorna testas för förekomst av e-colibakterier, men det är inte nog, menar forskarna. De menar att musslor borde testas för just de virus och bakterier som är ett problem i ursprungsländerna - vid medelhavet till exempel gulsot och salmonella, i Sverige olika magsjukevirus. - Jag vill inte att folk ska sluta att äta musslor, men jag vill att man börjar kontrollera musslor med avseende på det här, säger Bodil Hernroth, som menar att musslor rätt hanterade är resurssnål och nyttig mat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".