En invandrad hanne har skaffat flickvän och förhoppningsvis även barn. Foto: Hasse Holmberg.
Vargar

Nytt hopp för vargen

En invandrad varghanne väcker hopp för den skandinaviska vargstammen som sen åttitalet präglats av inavel. En färsk DNA-analys av spillning från i vintras, tillsammans med tolkning av spår i snön, visar att hannen etablerat sig i Hälsingland tillsammans med en tik.

- Om han har fått en familj, vilket är sannolikt, så har han fått ett antal valpar som i sin tur kommer att gå in i avel. De kommer att gå in med nytt genetiskt material, och åtmonstone temporärt stoppa den tilltagande inavel som vi har i stammen, säger Olof Liberg på Skandinaviska vargprojektet.

Nära släktskap
Den skandinaviska vargstammen idag består av ungefär 150 djur som alla härstammar från tre finskryska individer, en hanne och en tik som kom på 80-talet och en hanne som kom på 90-talet. Det nära släktskapet mellan vargarna har inte varit bra för stammen, inavel har bland annat gjort att valpkullarna blivit mindre. Men om den nya hannens gener sprids effektivt kan det påverka stammen redan inom ett tiotal år.

- De positiva effkterna skulle kunna vara att den blir mer framgångsrik i sin förökning, i sin spridning alltså. Om man kan motverka nedgången i reproduktionsförmåga så kan stammen helt enkelt föda upp fler avkommor, säger Hans Ellegren som är evolutionsbiolog.

Fler invandrare behövs
I vinter kan forskarna se om vargparet i Hälsingland verkligen fått valpar, men även om det innebär ett välkommet tillskott av nya gener till vargstammen, så behövs det ännu fler invandrare i framtiden.

- Man  kan teoretiskt räkna fram hur mycket invandring det måste ske i det långa loppet, för att det här ska bli stabilt, och då talar man kanske om åtminstone en invandrare per generation, och den nivån tycks vi ju inte vara uppe i än så länge för den skandinaviska vargstammen.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Läs tidigare artiklar om varg och andra rovdjur:
Läs om det skandinaviska vargprojektet här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista