Håller hjärnan igång.

Surfa på internet bra för hjärnan

Att surfa och söka efter information på internet ökar aktiviteten i hjärnan. I varje fall hos äldre personer som är vana vid att använda sig av nätet.

Det menar en grupp amerikanska forskare i en studie om hur sökande på internet påverkar hjärnans prestationsförmåga. Studien publiceras i ett kommande nummer av tidskriften American Journal of Geriatric Psychiatry.

Deltagare i studien fick till uppgift att söka på internet alternativt att läsa i en bok samtidigt som de undersöktes med magnetkamera. Kameran registrerade vilka delar av hjärnan som aktiverades under dessa uppgifter.

Fler delar aktiverades under internetsök
Under läsuppgiften aktiverades samma områden i hjärnan hos alla deltagare, men under internetsökningen aktiverades fler delar hos den gruppen deltagare som hade tidigare webbvana. De delar som aktiverades då var delar som man tror styr beslutfattande och komplext tänkande.

Enligt forskarna bakom studien så kräver internets många valmöjligheter att man fattar beslut om vad man ska klicka på i sin jakt på information, och det engagerar fler områden i hjärnan än vad läsning gör. Att det bara var de som redan var vana vid att använda internet som visade en ökad hjärnaktivitet var förmodligen för att den andra gruppen inte helt förstått hur man söker på internet på ett framgångsrikt sätt.

Internet lika bra som korsord?
Tidigare forskning antyder att aktiviteter som håller hjärnan igång, som till exempel korsord och sudoko, kan fungera för att bevara den kognitiva förmågan hos äldre. I takt med att teknologin förändras vill forskarna nu också studera hur datoranvändande och internet påverkar denna förmåga.

Läs tidigare artiklar om minne och åldrande 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista