Smittkoppsvaccinets vektor funkar än.

Hoppfullt om AIDS-vaccin trots bakslag

På senare tid har det rapporterats om flera bakslag i försöken att ta fram ett aids-vaccin och en del har menat att man nu måste börja om från början och hitta helt nya metoder.

Samtidigt visar svenska forskare positiva resultat kring just ett vaccin av just den gamla sorten. Resultaten presenterades i går under en pågående AIDS-vaccinkonferens i Sydafrika.

- Det här är ett bland de mest lovande vaccinationsförsöken som görs, säger Eric Sandström, professor vid Karolinska universitetssjukhuset.

I en första mindre studie i Sverige har forskarna tidigare sett att deras vaccin verkar aktivera immunförsvaret markant . Nu har det också gjort en studie i Tanzania, med nya försökspersoner och andra forskare. Den är inte helt färdigställd än men de positiva resultaten från den svenska studien ser ut att kvarstå.

Gammal typ av vaccin
Det här är ett vaccin av samma typ som det som nyligen testades på flera tusen människor i USA och Sydafrika , där försöket fick avbrytas eftesom vaccinet till och med verkade kunna försämra immunförsvaret.

Att något likande skull hända med det svenska vaccinet är inte troligt eftersom man använder ett väl beprövat försvagat smittkoppsvirus som vaccinbärare säger Eric Sandström.

- Det är samma typ av bärare som användes för att utrota smittkoppor och den har använts på hundratusentals personer utan att man har sett några bakslag. Så vi känner oss rätt trygga med att vi inte skadar någon, säger Eric Sandström.

Lång väg kvar
Trots de positiva resultaten är det långt kvar tills man verkligen vet om vaccinet fungerar som skydd mot sjukdomen. För det krävs det betydligt större studier.

-Man kan inte se att det verkligen fungerar förrän man testat vaccinet på tusentals personer som riskerar att bli smittade, säger Eric Sandström.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Läs tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista