Bakterier på händer sprids lätt.

Avföringsbakterier på pendlarhänder

Drygt var fjärde britt har avföringsbakterier på händerna. Det var det förvånande resultatet av en undersökning som gjorts på pendlare runt om i landet. Smutsigast var män från Newcastle.

Forskare från London School of Hygiene and Tropical Medicine testade händerna på 409 personer på tåg- och busstationer i fem stora städer i England och Wales. Resultatet var förbluffande: var fjärde person hade avföringsbakterier på händerna.

28 procent av resenärerna visade positivt för bakterier som E. coli, Klebsiella och Panteoa, och forskarna säger till tidningen att resultatet visar att det är många som slarvar med att tvätta händerna efter toalettbesök. De säger också att om det funnits sjukdomsframkallande bakterier som rotavirus eller Salmonella på pendlarnas händer hade dessa lätt spridits till medpassagerare och ut i samhället.

Män i norr snuskigast
Värst var män i Newcastle, där drygt varannan man hade snuskiga händerna. Busspendlare hade smutsigare händer än tågpendlare, och personer som kroppsarbetare hade renare händer än personer med andra jobb.

Forskarna bakom studien säger att grundlig handtvätt med tvål och vatten är det bästa sättet att spridningen av infektioner, speciellt dem som orsakar diarré och kräkningar, förkylningar och influensa. Att bara skölja händerna efter toalettbesök duger inte.

Läs tidigare artiklar:  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".