Bilforskningspengar är "förtäckt industristöd"

I spåren av biltillverkarnas kris har regeringen lovat att lägga flera hundra miljoner på fordonsforskning. Men det här är inte okontroversiellt. Frågan är vad mångmiljonsatsningen kommer att leda till. I en utvärdering av det statliga fordonsforskningsprogrammet har forskningsresultaten fått hård kritik.

Fordonsforskningen i Sverige ska få mer stöd, det lovas i forskningspropositionen som regeringen ska presentera den 23 oktober. Men i en konsultrapport till Vinnova har fordonsforskningsprogrammet fått kritik för att hålla låg kvalité på forskningen. Bland annat står det:

”Svenskt stöd handlar mer om att ’krama ur’ bättre prestanda ur existerande teknologier än att innovera nya.”

och

”...inriktningen av det svenska statliga stödet till fordons-FoU är mer defensiv och kortsiktig än i de ledande länderna.”

Mats Benner är föreståndare för Forskningspolitiska Institutet (FPI) i Lund och tror inte att stödet till fordonsforskning är en bra forskningsinvestering:

- Det är ju inte den allra yppersta forskningen utan det är den forskning som företagen efterfrågar. Det är i allt väsentligt en form av företagsstöd med en forskningskomponent i sig. Det är inte medel som i första hand rustar och förstärker den svenska vetenskapen, det kan man inte påstå, säger han.

En del av stödet till biltillverkarna ska alltså tas från den forskningsbudget som högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg kallat en historisk satsning på forskning. Jan-Eric Sundgren är tidigare rektor på Chalmers men är idag Volvos chef för forsknings- och miljöfrågor. Han försvarar fordonsforskningsprogrammet:

- Det är naturligtvis viktigt att universitet och högskolor har en forskarstyrd fri forskning. Det tror jag är oerhört viktigt och det har varit en käpphäst under mina år på Chalmers. Men samtidigt är det viktigt att vi har en balans i systemet så att vi också har forskning som är väldigt tydligt inriktad på dom behov som finns i samhället, inte minst i näringslivet, säger han.

Tidigare inslag om forskningspropositionen:

 

Marcus Hansson
marcus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista