Orala poliovaccin kan vara lösningen för att utrota sjukdomen.

Nytt poliovaccin fyra gånger så effektivt

En ny typ av vaccin kan vara lösningen för att utradera polio i Nigeria, ett av bara fyra länder i världen som fortfarande drabbas av sjukdomen. En ny studie visar att det nya vaccinet är fyra gånger så effektivt som det som använts tidigare i landet.

Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Indien är de enda länder i världen där polio fortsätter att vara ett hot. Men nu kan man ha kommit ett närmare en lösning.
Det vaccin som nu prövatsi Nigeria skyddar mot den vanligaste formen av polio, typ ett.

– Varje dos ger ungefär 67 procents chans att bli immun mot polio, vilket är fyra gånger bättre än det vaccin man använde tidigare, säger Helen Jenkins vid Imperial College i London, som har lett studien.

Komplicerad fråga
Frågan om vilka typer av poliovaccin man bör satsa på i utvecklingsländer är komplicerad. Det nya vaccinet är ett oralt vaccin, som man alltså sväljer, och ger inte ett lika bra skydd som de injektioner som används i till exempel Sverige.
Men enligt Helen Jenkins är det helt enkelt inte möjligt att ge injektioner till alla barn i Nigeria. De är för dyra och för svåra att ge.

Ett till problem med orala vaccin är kanske ännu allvarligare. De innehåller nämligen ett mycket försvagat poliovirus, som i sällsynta fall kan smitta människor. Det inträffade så sent som förra året i Nigeria, och har bidragit till att man i vissa delar av landet har varit motvilliga att låta vaccinera sina barn.

Hoppas nå fler
Men förhoppningen är nu att allt fler ska få tillgång till det nya vaccinet, säger Helen Jenkins.

– Om varje barn ges tre doser av vaccinet så kommer 90 procent av barnen att ha ett fullständigt skydd mot typ ett-polio, säger Helen Jenkins.

– Det är nyckeln till att utrota sjukdomen i Nigeria, och förhoppningsvis i resten av världen.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".